উচ্চ ৰক্ত চাপ থকা ব্যক্তিয়ে খোৱা লোৱা আৰু জীবনধাৰা ৰ ক্ষেত্ৰত বিশেষ গুৰুত্ব দিব লাগে ।
আহক জানি লওঁ কিছু খাদ্য অভ্যাস ৰ বিষয়ে । উচ্চ ৰক্ত চাপ কমাবলৈ কি কি খাব লাগে ।
🔶 ডালিম :
ডালিম সু স্বাস্থ্যৰ বাবে এবিধ ভাল ফল। কেঁচা বা ৰস উলিয়াই খাব পাৰি । এটা গৱেষণাৰ মতে কোৱা হৈছে যে প্ৰতিদিনে একা প কৈ ডালিমৰ ৰস পান কৰিলে চাৰি সপ্তাহৰ ভিতৰত উচ্চ ৰক্ত চাপ কমাব পাৰি ।
ডালিমৰ ৰস স্বাস্থ্যৰ বাবে খুবেই ভাল । ইয়াক পুৱাৰ আহাৰৰ হিচাপে লব পাৰি। বজাৰৰ পৰা কিনা ৰস ব্যৱহাৰৰ আগত চুগাৰ লেভেল চাই লব । অন্যথা স্বাস্থ্যৰ বাবে ক্ষতিকৰ হব পাৰে ।
🔶 নহৰু :
নহৰু হল প্ৰাকৃতিক এণ্টিবাইটিক । ই বেমাৰ প্ৰতিৰোধ কৰে । ইয়াত allicin থাকে যি স্বাস্থ্যৰ বাবে ভাল। নহৰু শৰীৰত নাইত্রিক অক্সাইড উত্পাদন বৃদ্ধি কৰে। ই ৰক্ত ধমনী শিথিল কৰে সেয়েহে ৰক্ত চাপ কমি আহে ।
নহৰুৰ ৰস খালে চিষ্টলিক ( systolic) আৰু ডায়েষ্টোলিক (diastolic) দুয়ো ৰক্ত চাপ কমে।
🔶 কল :
কলত প্ৰচুৰ পৰিমাণে পটাছিয়াম থাকে । পটাছিয়াম ফাইল বজাৰৰ পৰা কিনি খোৱাত কৈ কল খোৱা বহু পৰিমাণে উত্তম ।
পুৱাৰ আহাৰৰ লগত কল খোৱা এটা ভাল অভ্যাস। আনকি কণীৰ লগত এটা কৈ কল খাব পাৰে।
🔶 সেউজীয়া শাক পাচলি :
সেউজীয়া শাক পাচলি হল পটাছিয়াম ৰ উৎস । ই ব্লাড প্ৰচাৰ কমোৱাত সহায় কৰে।
পটাছিয়াম যুক্ত সেউজীয়া শাক পাচলি সমূহ হল :
- পালেং শাক
- বিট
- ওলকবি
- সেউজীয়া শাক পাচলি আদি
খাদ্য সামগ্ৰী যেনে কমলা , নিমখ হীন বীজ যেনে মিঠা লাও, স্কোৱাস আদি। দৈ খোৱা ভাল।
এতিয়া আহক জানি লওঁ কি কি খাব নালাগে :
উচ্চ ৰক্ত চাপ থকা ব্যক্তিয়ে কিছুমান খাদ্য বস্তু খাব নালাগে বা কম খাব লাগে।
- মাখন
- চর্বিযুক্ত মাংস।
- অধিক গাখীৰ যুক্ত পণ্য
- ভজা খাদ্য
- নিমখ যুক্ত খাদ্য
- ফাষ্ট ফুড
চডিয়াম বা নিমখ যুক্ত আহাৰ খোৱাৰ পৰা বিৰত থাকিব লাগে ।
- ভাত
- পাস্তা
- আলু
- বাদাম
- চিপচ্
উচ্চ ৰক্ত চাপ থকা ব্যক্তিয়ে সদায় জীৱশৈলীৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিব লাগে। তাৰ ভিতৰত খোৱা লোৱাৰ ওপৰত নিয়ন্ত্ৰণ ৰাখিব লাগে।
উপদেশ : (High pressure) উচ্চ ৰক্ত চাপ থকা ব্যক্তিয়ে নিয়মীয়াকৈ মাহেকত এবাৰ হলেও প্ৰেচাৰ পৰীক্ষা কৰাব । ইয়াৰ উপৰি যদি গা বেয়া লাগে, দুৰ্বল অনুভৱ হয় বা বুকুত বিষ অনুভৱ কৰে তেন্তে প্ৰেছাৰ পৰীক্ষা কৰাই লব ।
Post a Comment